Skip links

Erasmus+ SerNor
Youth Mingle 2019

SerNor Youth Mingle 2019 je projekat omladinske razmene,

nastao saradnjom Evropskog omladinskog centra Vojvodine,

Okruga Nordlanda i Opštine Bodø u Norveškoj,

a u okviru  Erasmus+ programa

SerNor Youth Mingle 2019 je projekat omladinske razmene, nastao saradnjom Evropskog omladinskog centra Vojvodine, Okruga Nordlanda i Opštine Bodø u Norveškoj, a u okviru  Erasmus+ programa

Erasmus+ program omladinske razmene, SerNor Youth Mingle 2019 je projekat u koji su uključeni mladi iz Srbije i Norveške.

Srbija i Norveška imaju bogatu istoriju, koja je posebno isprepletena tokom perioda Drugog svetskog rata, gde su mnogi srpski (jugoslovenski) ratni zatvorenici poslati u Norvešku u radne logore.

Glavni cilj ovog projekta je da mladi ljudi, omladinski radnici i donosioci odluka iz dve partnerske zemlje, učestvuju u transferu znanja i veština kroz niz aktivnosti fokusiranih na razvoj ličnih, društvenih i obrazovnih iskustava i veština.

Takođe, ciljevi projekta su i razvijanje ideja za zajedničke inicijative i ciljeve da, kada se mladi vrate u svoja područja i zajednice, i primenjuju iste, ali i deljenje iskustava, ideja i pristupa u podršci mladima, između omladinskih radnika i donosioca odluka.

Projekat je uključivao edukativno putovanje mladih, koji su istraživali poslednje decenije istorije u oba regiona i zajedničku vezu između pitanja koje se tiču mladih i učešća mladih u lokalnom aktivizmu.

U okviru projekta SerNor Youth Mingle 19 mladih iz Vojvodine je imalo priliku da u avgustu ove godine posete Okrug Norland, dok se drugi deo aktivnosti ovog projekta, u okviru koga je 18 mladih Norvežana provelo nedelju dana u Novom Sadu i upoznalo se sa institucijama i istorijskim nasleđem Vojvodine, realizovao od 8. do 14. oktobra ove godine.

Kroz dijalog, diskusiju, grupni rad i izgradnju odnosa, ispitivanje aktivizma tokom realizacije aktivnosti u Norveškoj i Srbiji, razmenila su se iskustva i ideje, što je rezultovalo povratkom u lokalnu zajednicu sa planovima za poboljšanje i pozitivno uticalo na okolinu.

Galerija fotografija